Elevkonsert- «alle skal med»

En av de mest spennende og beste opplevelsene ved å drive med musikk er å få lov til å delta på konsert - enten som utøver, crew eller publikum. Vi i Muno mener det å delta på konsert er en viktig del av musikkutdanningen til våre elever, og innfører derfor konseptet «alle skal med». Les videre for å se hvordan årets elevkonserter er lagt opp.

Utøver, crew eller publikum

De fleste av oss har kanskje hatt gleden av å oppleve en konsert – vi har fått se store artister på scenen, omringet av et spektakulært lysshow og pumpende lyd som får oss til å hoppe ut av setene våre.

Mange som driver med musikk drømmer om å få stå på scenen foran et massivt publikum og kunne utøve kunsten sin, dele en bit av sjela og fryse tiden i et øyeblikk av ekstatisk musikkglede. På Muno har vi siden oppstarten i 2005 gitt elevene våre muligheten til å få en smakebit av nettopp dette, og det håper vi på å få gjøre igjen i år. I år arrangerer hver Muno-avdeling tre konserter; én for barn, én for ungdom og én for voksne – og alle nivåer og instrumenter er velkomne til å delta!

Countdown to showtime

Som utøvere vil elevene våre ha mulighet til å opptre som soloartister, eventuelt akkompagnert av en lærer eller annen elev. En slik opptreden innebærer mange ulike elementer og mye forberedelse: innlæring av materiale, formidling, scenebruk, og håndtering av nerver er noen av temaene vi vil fokusere på i ukene som leder opp til de store konsertene. «Countdown to showtime»-artikler vil bli lagt ut på nett, samt hengt opp på alle fysiske avdelinger. Her vil du finne tips og triks hver uke, samlet fra de fantastiske lærerne våre rundt om i landet.

Minikonserter på time

For å forberede oss best mulig til live-opptredener vil vi oppfordre alle elever som ønsker til å sette noen datoer for «minikonserter på timen» sammen med sin lærer. På disse dagene vil elev og lærer starte sin time som vanlig: litt oppvarming og gjennomkjøring av repertoar, og så mot slutten av timen invitere inn et knippe av mennesker som eleven selv velger (foreldre, venner, etc. – med forbehold om antall alt ettersom plassen tillater) for å øve på å opptre foran et publikum.

Jam-nights

Fra Metallica og Bon Jovi, til The Rolling Stones og The Beatles, hele veien fram til Coldplay og HAIM – vi har nok alle ett eller flere yndlingsband, og har kanskje drømt om muligheten til å danne- og spille i et band.
I de siste ukene som leder opp mot elevkonsertene vil hver enkelt avdeling arrangere tre jam-kvelder. Her vil det dannes samspillsgrupper – band som sammen vil øve frem en låt å fremføre på elevkonsertene. Hver av disse tre kveldene vil ha én jam for hver aldersgruppe: én for barn, én for ungdom og én for voksne, og her er alle nivåer og instrumenter velkomne.

Crew

Det er muligens utøverne på scenen som får oss til å kjøpe billettene, sette av kvelden og vente i timesvis i kø for å sikre oss de beste plassene – men hva hadde disse konsertene vært uten crewet?
Det er så utrolig mye som ligger bak en god konsert – mye som man som publikum ikke legger så godt merke til. Når lysshowet glitrer, lyden boomer, publikum koser seg og artistene bare trenger å konsentrere seg om å utøve musikken sin, da kan man være sikker på at det står et godt crew bak. Lyd, lys, scenerigg, publikumsverter, kiosk, billettselgere, backstage, security – dette er noen av de viktige rollene som sørger for at konsertopplevelsen blir den beste.
Som musikkelev er det viktig å være klar over disse bestanddelene i konsertproduksjonen også, og vi i Muno ønsker nå å invitere elevene våre med på crew på selve konsertdagen. Hver Muno-avdeling vil sette opp et tilbud av grupper, basert på avdelingens behov og tilgjengelige ressurser. Elevene vil så kunne fordele seg på disse gruppene utifra egne ønsker og nysgjerrighet på konsertdagen.

Publikum

Applaus, tårer, jubel og latter – en konsert er ikke en konsert uten et publikum. Det å være en god publikummer er et stort ansvar, ikke minst en viktig opplevelse og byggestein i musikkundervisningen.
Om eleven heller har lyst til å nyte, og søke inspirasjon og motivasjon som publikummer på konsertdagen er det selvfølgelig både mulig og oppfordret til. Som publikummer støtter du utøverne, sender gode vibber og applauderer både små og store prestasjoner.

Konsertdatoer og oppsett

Alle avdelingers konserter er satt ca. Tre uker før semesterslutt, andre uken før semesterets finale oppsummerer vi konsertopplevelsen og semesteret som har gått, og siste uken avspaserer samtlige lærere og elever, og tar juleferie med god samvittighet.