Sang: Ressurser for fjernundervisning

Tips til organisering og innhold for fjernundervisning i sang

På denne siden finner du ressurser og konkrete tips til hvordan du kan planlegge din fjernundervisning i sang.  

Notelære og musikkteori 

Situasjonen vi er i byr på mange utfordringer, men gir også rom for deg som lærer til å fokusere på innhold som vanligvis ikke er tid til i den ordinære undervisningen. Sanglærere kan for eksempel dele skjermen sin over Skype, og ha små innføringskurs i notelære og grunnleggende begreper i musikkteori. Dette kan også gjøres mens man synger ved å markere notene med musa (i delt-skjerm modus).

Innspilling av komp

Den kanskje enkleste måten å spille inn et komp på er å bruke standardopptakeren på mobilen din. Opptaket blir langt fra studio-kvalitet, men vil være mer enn god nok på alle nyere mobiler. Når du har gjort et opptak du er fornøgd med kan du enkelt dele opptaket med eleven ved å trykke på «share» knappen i appen, og velge plattform for deling.

Bruk av akkompagnement

At eleven bruker en ekstern lydkilde til avspilling av akkompagnement (som f.eks. mobilen om hen skyper på data/nettbrett) vil kunne gjøre det enklere for deg som pedagog å høre helheten, og vokal i sync med akkompagnementet. Dette er også en god løsning fordi skype av og til kan slå seg vrang om man skal spille av akkompagnementsfiler fra samme enhet som man skyper på.

Tips til optimalisering av Skype

  • Bruk/bytt headset og ekstern mikrofon i stedet for innebygde høytalere og mikrofon på f.eks. laptop. 
  • Bruk internettkabel. Trådløs tilkobling vil alltid gi mindre optimal hastighet. Husk at du må ha god tilkobling på både opp og ned signalet(!). Sjekk med din internettleverandør hvilken hastighet du har, og sjekk på https://www.speedtest.net/ hva du faktisk har. Skype krever minimum 1.5 mbps bade opp og ned. 
  • Oppdater Skype. Kanskje bruker du en gammel og utdatert versjon? Last ned nyeste versjon her: https://www.skype.com/en/get-skype/ 

Kilder

https://www.supertintin.com/blog/skype-recorder/5-sure-fire-ways-to-improve-skype-sound-quality

https://support.skype.com/en/faq/FA1417/how-much-bandwidth-does-skype-need

 

Sangoppvarming

 

 

Se også vår side for generelle tips og råd for fjernundervsining.