Jeg vil bli låtskriver – men jeg vil ikke stå på scenen

Når du tenker på 90-tallsklassikeren “…Baby One More Time,” hvem tenker du på da? Hva med en av de siste årenes mest spilte sanger, “New Rules”? Det er sannsynligvis Britney Spears og Dua Lipa som popper opp i hodet ditt, men visste du at Britney og Dua ikke skrev sangene selv, og derfor ikke har låtskrivningskreditt?*

Det stemmer – andre folk, folk som du antageligvis aldri har hørt om, skrev disse sangene og lever nå av pengene som sangene tjente inn. Dette er folk som kunne ha sittet ved siden av deg på bussen eller stått foran deg i køen på butikken – helt uten at du ville lagt merke til dem. 

Det kan være skikkelig skummelt å stå på scenen. Idet lyset kommer påfølger svetten i hendene og sommerfuglene i magen. Hvis du har noe å si gjennom musikk, må du egentlig stå på scenen? Kort sagt: nei!  

Det er helt mulig å være en låtskriver uten å måtte opptre på en scene en eneste gang i løpet av karrieren. Mange mennesker jobber som bare låtskriver – for én artist, for mange artister, for spesielt filmer og serier eller kun for reklamer. Å skrive låter er en jobb i seg selv, og mange tjener en god nok lønn til å kunne leve av sangene de skriver, og samtidig ha et helt normalt liv ved siden av.

De fleste låtskrivere blir representert av en publisher, som hjelper til med å matche opp sangene til artister eller medieformene sangene passer til (reklamer, filmer, serier, osv). Forestill deg et hus – låtskriveren er snekkeren, sangen er huset, publisheren er eiendomsmegleren, og artisten er den som kjøper huset.

Hvis du vil lære mer om låtskriving og musikkbransjen kan vi anbefale kurset Songcrafting-1.

Les mer om kurset Songcrafting-1

*

‘…Baby One More Time’ låtskriver: Max Martin

‘New Rules’ låtskrivere: Caroline Ailin, Emily Warren, Ian Kirkpatrick