Hva betyr det egentlig å puste med magen?

Uansett om man synger, trener, eller bare er glad i å puste, har de aller fleste blitt fortalt at de må puste med magen, men hva betyr det egentlig, og hva gjør det med kroppen?

Magepusting er relevant i alt fra meditasjon og innsovning til operasynging, og det er noe alle burde kunne, men du er ikke alene om du blir forvirret når yoga- eller sanglæreren ber deg om å gjøre det – uten noen videre instruks. Vi har alle blitt bedt om å puste med magen, men det er sjeldent vi faktisk får noen forklaring på hvorfor eller hvordan, så derfor har vi i Muno laget en liten guide.

Hva betyr det å puste med magen?

Det er i utgangspunktet litt forvirrende å kalle det magepusting, da vi ikke har lunger i magen. Det denne pusteteknikken virkelig handler om, er mellomgulvet – altså den buede muskelen som skiller brysthulen fra bukhulen. Denne muskelen er ansvarlig for å regulere volumet i brysthulen når vi puster inn og ut, og har derfor mye å si for lungekapasiteten. Å puste med magen, betyr egentlig å strekke mellomgulvet mens vi puster, slik at vi trener muskelen, og dermed også lungenes elastisitet. Bruk av denne teknikken kan sørge for god lungehelse gjennom livet, men har også mange andre fordeler.

Hvorfor puster vi med magen?

Så hvorfor driver vi egentlig med magepusting? Det er tydeligvis bra for lungene, men det er fremdeles litt uklart hvordan dette henger sammen med både yoga og sang. I første omgang, er det slik at økt lungekapasitet vil føre til økt oksygeninntak, som igjen gjør en hel del ting med kroppen. Lavere blodtrykk og puls, lavere sjans for skade på muskulatur under trening, og forbedret kjernemuskulatur er bare noen av fordelene, og i tillegg er magepusting en god ressurs for stressmestring og avslapning. Det er nok denne avslappende faktoren som gjør denne teknikken sentral i både yoga og meditasjon, og dette med musklene er heller ikke dumt i en yogatime. Når det kommer til sang, er kontrollert pust veldig viktig for å treffe riktige toner riktige steder, og magepusting er én av teknikkene som kan bidra. God lungekapasitet vil gjøre at du kan holde en tone gående lenger, og et veltrent mellomgulv vil gi en sterkere sangstemme. Det finnes mange pusteteknikker som kan hjelpe deg med å oppnå ditt fulle sang-potensiale, og magepusting burde ikke undervurderes.

Hvordan puste med magen?

Det er fullt mulig å lære seg pusteteknikker på egenhånd, men det er ofte enda lettere med profesjonell hjelp. Kontroll over pusten er en del av Munos sangkurs, og du kan melde deg på her om du vil lære mer, men vi skal selvfølgelig dele noen råd om magepusting nå også. Du kan begynne med å legge en hånd øverst på magen, og en på brystet. Hvilken er det som beveger seg når du puster? Pust sakte inn med nesen, og ut igjen gjennom munnen, og prøv å trekk luften heeelt ned. Du vet du har fått det til når det er hånden på magen som beveger seg, og vipps så har du skjønt hva som er greia med å puste med magen. Det kan også være lurt å lage en litt forsiktig kyssemunn når du puster ut, og i tillegg kan det hjelpe om du ligger på ryggen, gjerne med en pute under knærne. Når du har mestret teknikken liggende, kan du prøve deg sittende og etter hvert stående. Det går fort når du først har fått inn det grunnleggende!

Vi ønsker deg lykke til med pustingen, uansett om det er for stressmestring, synging eller yoga!


Skrevet av Stella Lindeberg