Både innspilling og fremføring kommer med noen helt unike utfordringer, men det finnes noen tips som kan gjøre prosessen lettere. Derfor har vi laget en liten liste som kan hjelpe deg på veien.

Det er kanskje ikke så mye konsertaktivitet i koronaens tid, men vi trenger nok alle noen gode råd til når scenen åpnes igjen – det er vanskelig å ikke bli litt rusten etter et år med lockdown. I tillegg er det også mange musikanter som bruker sin nye Covid-fritid på innspilling, så enten du er på ditt 17. album, eller skal spille inn din første låt, er det alltid lurt å forberede seg skikkelig.

Studio vs. konsert

Uansett hva du skal gjøre med musikken din, gjelder det jo generelt å kunne sangene skikkelig godt, men det er allikevel noen viktige forskjeller på innspilling og konsert. I studio har du så mange forsøk du orker på å få det riktig, mens på scenen er det kanskje best om det høres greit ut den første runden. I tillegg er det også nerver, energinivå, publikum og stemning som spiller inn, og de aller fleste har full forståelse om man kløner litt underveis (jeg har selv måttet starte en sang på nytt tre ganger fordi jeg ikke husket den). I studio, derimot, burde man ikke gi seg før det lyder akkurat som man vil ha det, og det er slett ingen enkel sak, særlig hvis man er litt usikker på låta i utgangspunktet. På grunn av disse forskjellene, er det også noen ting man burde gjøre annerledes i tiden før avhengig av hva planen er, og de kommer nå.

Studio

  1. Først og fremst, er det ganske intens øving som gjelder, og bare på de eller den låta du faktisk skal ta opp. Det er liten vits i å øve på masse andre sanger, selv om det kanskje blir litt kjedelig å spille én låt tusen ganger. Husk at det er mer tid til finpuss og eksperimentering hvis selve spillingen ikke tar hele dagen.
  2. Vær klar. Før du går inn studiodøren, burde både tekst og instrumental være ferdig, og du burde vite akkurat hva du skal ta opp.
  3. Vær forberedt på å pirke og mase. Husk at dette opptaket skal høres av mange mennesker over lang tid, og du vil at det skal høres ut som du forestilte deg. Det er absolutt lov å lufte meningene sine, både til produsent og eventuelle bandmedlemmer.
  4. Lag en idéliste før selve dagen. I en låtskrivingsprosess er det alltid mange ideer som dukker opp. Litt ekko på vokalen der, eller kanskje litt fuzz her? Skriv ned alt, og ta det med deg i studio.
  5. Øv med klikk! Jeg er personlig ekstremt dårlig til å spille med klikk, men det er faktisk veldig hendig i studio. Om du ikke har gjort det før, kan det være lurt å begynne å øve en god stund i forkant.

Konsert

  1. Øv på hele settet, sammenhengende og i riktig rekkefølge. Dette er kanskje et av de viktigste rådene, fordi det er mye lettere å henge med på konserten om du har øvd mye på akkurat det som skal spilles. Nervene kan gjøre det lett å glemme hva du skal spille, men det er ikke noe problem om det sitter i muskelminnet.
  2. Øv foran publikum! Enten det er foreldre, en venn eller hunden din. Ingenting gjør deg mer klar til konsert enn å være vandt med publikum, uansett størrelse.
  3. Øv stående, gående og dansende. Enhver konsert blir mye mer spennende med en artist som ikke står bom stille, og publikumet blir mer engasjert om du viser glede og energi. Det kan være litt skummelt, men det setter seg med litt erfaring.
  4. Forbered instrumentet. Er det kanskje en stund siden du har byttet strenger? Eller kanskje jack-inngangen på bassen er falleferdig? Ta en titt på instrumentet på forhånd, og fiks det i god tid.
  5. Husk at det er greit å være nervøs! Det verste kommer ikke til å merkes når du først har satt i gang.

Vi i Muno ønsker deg lykke til med både studio- og konsertplaner! Alle våre kurs tilbyr muligheter for både konserter og innspillinger, og her kan du melde deg på gratis prøvetime.