Hvordan ta vare på sangstemmen?

En pianist stemmer pianoet sitt, og en gitarist bytter stadig strenger på gitaren, men hvordan tar man vare på vårt eneste medfødte instrument?

Enhver sangfugl har opplevd å bli hes, og enten det skyldes en litt heftig konsert eller en vanlig forkjølelse, er det alltid litt skummelt å vente på stemmens retur. Det går jo ikke an å kjøpe en ny røst, så det er viktig å passe på hvordan man bruker den – heldigvis har vi i Muno noen gode tips.

Sangkurs

Det første (og kanskje lureste) du kan gjøre, er å ta sangtimer hos en profesjonell lærer. Det finnes mange tips og triks der ute for å holde stemmen på topp, men det er vanskelig å lære riktige sangteknikker på egenhånd. Alt fra oppvarming til korrekt pusting, er ting som både vil hjelpe deg med å ta vare på stemmen, men også med å prestere bedre – uavhengig av hva slags sjanger du ønsker å synge. Metal sliter gjerne mer på stemmen enn pop, men det er viktig å opprettholde en god sangrutine uansett. Med det sagt, skal vi fortsatt dele noen gode råd!

Om du vil melde deg på sangkurs, kan du trykke her! https://muno.no/instrument/sangkurs/

Fuktighet, fuktighet, fuktighet!

Noe av det som sliter mest på stemmebåndene, er tørrhet. Både å synge, prate og puste uten tilstrekkelig med vann i kroppen, vil påvirke stemmen din negativt. Dessverre er det ingen måte å direkte fukte stemmebåndene på, så det viktigste du kan gjøre er å holde hele kroppen hydrert. Drikk vann hele tiden, og særlig under øvinger og sangtimer. Det er mange «mirakeldrikker» på markedet, men det er rent vann som får gjort jobben best. Munos sanglærere anbefaler også å dampe halsen, og dette kan du få gjort ved hjelp av en gryte med varmt vann og et håndkle. Det er lett som bare det, og helt kostnadsfritt. Du kan holde på så lenge du orker, men 15 minutter pleier å gjøre susen. I tillegg, er det også en god idé å investere i en luftfukter om du har tørr luft hjemme – særlig om du er midt i en tid med mye konserter og opptredener.

Ta vare på hele kroppen

Det meste som er dårlig for resten av kroppen, er også dårlig for stemmebåndene. Alle former for røyking er særlig ødeleggende, men også alkohol og sukker kan bli et problem i lengden. I tillegg er det også lurt å holde seg unna meieriprodukter like før opptredener, da melk stimulerer slimproduksjonen. Det beste du kan gjøre (ikke bare for stemmen) er å ta sunne livsstilsvalg. Det er kanskje kjedelig å høre, men det er en grunn til at det blir repetert så ofte.

Ikke overarbeid stemmen

Også dette punktet gjelder hele deg. Det er ikke bare hjernen eller musklene som blir utbrente! Som med trening av resten av kroppen, er det utrolig viktig med restitusjon og ro. Når du bruker en allerede sliten stemme, øker risikoen for skade, så om du har vært ekstra flittig med øvingen, eller kjenner at det kiler litt i halsen på en vinterdag, er det lurt å ta en pause. Når du hviler stemmen burde du helst unngå både snakking og hvisking, men det er ikke alltid like lett, så du får gjøre så godt du kan.

Ikke tross smerten

Uansett hva slags kroppsdel det gjelder, er alltid smerten der av en grunn. Det er generelt en utrolig dårlig idé å pushe kroppen når noe gjør vondt, så om du kjenner noe form for ubehag når du synger, gjelder det å ta en pause. Å ignorere kroppens signaler er stort sett ikke lurt, og kan resultere i alle mulige kjipe saker. Dessverre er det mange av oss som har blitt lært opp til å ikke gi opp og ikke klage, men nå er det på tide å omskolere seg.

Til slutt

Alt i alt, burde du behandle hele kroppen din med omsorg, og stemmebåndene er intet unntak. Det gjelder å lære seg gode teknikker, og lage seg en like god rutine på å bruke dem. Det er (dessverre) ingen magisk måte å holde stemmen frisk på, så det gjelder stort sett bare å være grei med seg selv og lytte til egne signaler, og om du opplever vedvarende smerte eller ubehag, er det selvfølgelig best å gå til legen, men vi blir alle syke og slitne noen ganger, ikke stress!

Vi i Muno ønsker deg lykke til med syngingen, enten det er i dusjen eller i Spektrum.

Er du klar for å komme i gang med en av våre sanglærere?

Bestill gratis prøvetime


Skrevet av Stella Lindeberg