Hvordan tjene penger på låtskriving?

Du har skrevet mange gode sanger - sanger som du synes passer perfekt til din favorittserie eller din favorittartist. Du skriver og skriver, og du redigerer og finpusser, og endelig er tiden inne - for å gå på jobb som barista.

Det kan være irriterende å føle seg som en låtskriver uten å kunne leve av det, men det kan være vanskelig å vite hvordan man tjener penger på å skrive låter. Tre store «income streams» dominerer markedet som låtskriver – performance royalties, mechanical royalties og sync royalties. Med disse tre inntektskanalene kan du som låtskriver tjene en lønn det går an å leve av – uten at du selv er artisten som faktisk fremfører låtene.

Performance Royalties 

Performance royalties” tjenes når låtene dine blir fremført – live  konsert, eller på radio. En “performing rights organisation” – GRAMO i Norge  samler inn pengene og overfører dem til deg. 

Mechanical Royalties 

Mechanical royalties” tjenes når låtene dine blir solgt, både fysisk som CD-er og vinyler, samt digitalt. 

Sync Royalties 

Sync royalties” tjenes når låtene dine blir brukt på TV, i filmer, eller i reklamer. Syncs pleier å skrives ut fra briefs” – en detaljert beskrivelse av sangen som produksjonsselskapene trenger. Her vil det være konkurranse mellom deg og andre låtskrivere om plassen! 

Hvis du vil lære mer om låtskriving og musikkbransjen kan vi anbefale kurset Låtskriving.

Bestill prøvetime