Hvordan varmer man opp stemmen?

Nå er sommeren nær, og allsangen er like rundt hjørnet – da er det lurt å kunne varme opp skikkelig.

De fleste har nok hørt om Mia & Maria, men det finnes haugevis av andre teknikker for å få mest mulig ut av røsten, og det er ikke alltid like lett å plukke frem de som faktisk har noe for seg. Heldigvis har vi i Muno peiling, og vi har samlet opp noen gode øvelser som kan hjelpe deg.  

Sirener

Sirener er en flott måte å forsiktig starte økten, og det er ganske enkelt og greit. Nynn, og beveg deg sakte, men sikkert, fra lave til høye noter. Her gjelder det å holde seg avslappet, både i muskulaturen og til sinns – dette er kun en behagelig oppvarming for stemmebåndene, ikke en konsert. Fortsett å nynn frem og tilbake, og prøv å hold tonen jevn og god.

«Prompelyder»

Det som på engelsk heter «blowing raspberries» har et litt mer uheldig navn på norsk, nemlig prompelyder. Det er ikke snakk om den klassiske stram-leppe-prompen, eller den velkjente tunga-ute-prompen, men den som kanskje er mest forbundet med etterligning av bilmotor. Leppene skal være løse, og luften skal passere ganske fritt. Du skal helst følge en lang skala, og det kan hjelpe bruke en hånd for å klemme ved kinnbena.

Ng-lyder

Når du er ferdig med promp og sirener, kan det være lurt å flytte seg over på ng-lyder, som i slutten av ordet «sang». Her gjelder det også å bruke en lang skala.  Vi liker en 1.5 oktav skala:

Lysere stemmer:

Mørkere stemmer:

 

Åpne vokaler

På dette punktet, er det en god idé å begynne med vokaler. Forskjellige lyder og vokaler, har forskjellige plasseringer og utfordringer, så én vokal er ikke nok. Bruk alle vokalene vi har, og plasser dem i forskjellige mønstre og rekkefølger, for eksempel ee – ey – ah eller ah – oh – oo. Her er det bare å leke seg, og vi nordmenn er ekstra heldige som har over gjennomsnittet mange vokaler i alfabetet vårt.

Til slutt

Disse øvelsene er gunstige for de aller fleste sangere, men det beste er alltid å få spesiallagde tips til deg og din stemme. Alle lærerne hos Muno har gode kunnskaper om oppvarming, og kan hjelpe deg med å finne ut av hva som er mest nyttig for akkurat deg. Hvis du vil utvide rekkevidden, styrke stemmen, eller forbedre tonen din, kan du melde deg på sommerundervisning her!

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.