Kjøpsguide: bass

Akustisk eller elektrisk? Hvilket materiale? Hvilken størrelse? Det er mange spørsmål som skal besvares før man kjøper sin første bass – derfor har vi laget en guide som kan hjelpe deg på veien.

Det kan virke slitsomt å researche deg frem til riktig bass, men det er surt å sitte igjen med et instrument som ikke dekker dine behov, og det er viktig å ha en bass som passer din kropp, musikksmak og estetikk. Heldigvis er det en del tips som kan gjøre bassjakten enklere.

Akustisk eller elektrisk bass?

Bassen finnes i alle former og farger, men kan deles opp i to hovedgrupper, akustisk og elektrisk. Den elektriske er den mest populære og allsidige, og passer til de aller fleste sjangre. De er som regel dyrere enn de akustiske, og krever mer utsyr og tilbyr mindre mobilitet. Allikevel vil vi anbefale den elektriske til de aller fleste nye bassister, da den gjerne er lettere å spille og åpner for mange flere kreative muligheter. Den akustiske bassen passer godt til deg som ønsker et instrument man kan spille foran leirbålet, eller som vil spille folkemusikk. Om du har andre ambisjoner for spillingen, kan en akustisk bass være et fint tillegg i samlingen, men vi vil oppfordre til å prioritere den elektriske.

Materiale

Bassens lyd påvirkes av hvilken tresort den er laget av, og det er mange å velge mellom. Når man kjøper sin aller første bass, er det ikke nødvendig å være ekspert på de forskjellige tresortene, men det er greit å ha en idé om hva man skal se etter. Generelt så vil hardere tre resultere i lysere og skarpere lyd, og passer ofte til sjangre som pop og jazz. Mykere tre produserer varmere og dypere lyd som høres bra ut som rock og andre tyngre sjangre. Om du er usikker på hva slags sjanger du kommer til å spille mest, kan det være lurt å gå etter en mellomting, for eksempel wenge eller ortre. Du kan nerde over tresorter dagen lang, men om det ikke er helt din greie, er det også mulig å gå for en bass du liker lyden til – uavhengig av materiale. Her er det du som bestemmer.

Form og lengde

Det finnes bassgitarer i mange forskjellige lengder, men den aller vanligste er på 34 inches, eller omtrent 86 cm. Vi anbefaler denne til de aller fleste, da det stort sett ikke skal være noe problem å hanskes med et instrument på den størrelsen. Når det gjelder barn, kan det derimot være smart å gå etter en litt kortere modell. Avhengig av barnets størrelse og fysiske styrke, kan vi anbefale en bass på rundt 30 inches, eller 76 cm. Her er det viktig å være oppmerksom på at en mindre bass vil høres litt annerledes ut enn en standard, så man burde prøve litt forskjellig basser før man lander på én modell. I tillegg til variasjoner i lengde, produseres det også basser i en rekke former og fasonger. Den aller viktigste faktoren her, er hvor godt instrumentet passer til din kropp – om den blir unaturlig å spille på, burde det praktiske prioriteres over det estetiske. En J bass, basert på den ikoniske Fender jazzbassen, er kjent som en svært komfortabel og universal form. Denne typen passer nok til de aller fleste, og vi vil anbefale å starte med å prøve en slik.

Detaljer

Når du har bestemt deg for type, form, materiale og lengde, er det fortsatt noen detaljer som må tas i betraktning, og en av dem er pickupen. Pickupen er den delen av bassen som gjør om vibrasjoner til lyd, og er en viktig del av bassens lydbilde. Her finnes det to hovedtyper – passiv og aktiv. Aktive pickups vil gi deg mer frihet til å endre på lyden, og er kjent for høy og klar lyd, men krever batterier. Passive pickups tilbyr en varmere og tyngre tone, og krever ikke batterier, men begrenser muligheten for variasjon i lyden. Det er helt individuelt hva man foretrekker her, så det gjelder bare å teste begge. Det kan også være fristende å gå etter en bass med 5 eller 6 strenger, men som nybegynner er det som regel best å starte med en 4-strengers. Om man har mye erfaring fra andre strengeinstrumenter, kan det godt hende at flere strenger kan være gøy, men dette er også helt individuelt. Til slutt er det aller viktigst at du er fornøyd. Den nye bassen din skal gjøre deg glad, og det gjelder både lyden og det estetiske – det er ikke særlig motiverende å øve på instrument man ikke liker.

Vi ønsker deg lykke til videre på bassjakten!

Bestill gratis prøvetime