Bærbar eller konsoll? Hva slags lyd? Hva slags tangenter? Kjøp av digitalt piano kan være forvirrende – derfor har vi laget en guide som kan hjelpe deg på veien.
Det er mange spørsmål som dukker opp når man skal skaffe seg sitt første digitale piano, og det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilken modell som passer dine behov. De fleste instrumenter kommer gjerne med en ganske høy prislapp, og det er derfor ekstra viktig å forhindre bomkjøp. Heldigvis finnes det en hel del tips.
Bærbar eller konsoll?
Digitale pianoer kommer i alle mulige farger og fasonger, men vi kan starte med å dele dem opp i to kategorier. De bærbare pianoene er de som det utrente øyet ofte vil referere til som keyboard, men de har flere tangenter enn de fleste keyboards, i tillegg til at de som regel har færre effekter og funksjoner som ikke er nødvendige for «vanlig» pianospilling. Det er viktig å vite forskjellen, da man ikke vil få den fulle pianoopplevelsen uten alle tangentene. De bærbare pianoene anbefales til alle som har planer om å frakte pianoet, eller ikke har plass til en konsoll. Konsollpianoer er bygd for å se og høres mest mulig ut som akustiske pianoer – uten alt styret med stemming og vedlikehold. Disse anbefales til alle som har mulighet, og som ikke har behov for å ta med pianoet rundt omkring. I tillegg til det rent praktiske, kan det ofte være lettere å ta øvingen seriøst når pianoet har en større tilstedeværelse.
Lyden
I forhold til mange andre instrumenter, er det relativt lite variasjon i utseende og materiale hos de digitale pianoene – her er det lyden som gjelder. Digitale pianoer bruker lydopptak fra akustiske pianoer for å imitere dem, og lydkvaliteten på det enkelte pianoet varier stort. Kvaliteten kan påvirkes av alt fra mikrofonplassering under opptak, til tilstanden av det akustiske pianoet, og det er viktig å holde tunga rett i munnen når man skal bestemme seg. Om høyttalerne på pianoet er dårlig, er det alltid mulig å bytte dem ut eller koble opp noen andre, men det er lite å gjøre med selve lydopptaket. Her får du det du hører. Et kvalitetsstempel vil som regel være en varm og «levende» lyd, i tillegg til at alle tangentene burde produsere like høy og konsistent lyd, men det er helt opp til deg å finne ut av hva slags lyd du liker, det er tross alt du som skal spille på pianoet.
Tangentene
På et akustisk piano, vil lyden variere ut ifra hvor hardt eller lenge du trykker på tangentene, og dette er noe som kan være vanskelig å etterligne på et digitalt piano. Det er kanskje overraskende viktig å bruke et piano som får til dette, da du gjerne vil lære deg å spille så nyansert som mulig. I tillegg er det viktig å ha motstand i tangentene, slik at du bygger musklene som er nødvendige for å spille akustisk. Noe å se etter her, er å høre etter hvor mye forskjell det er på lyden avhengig av hvor hardt du trykker, og hvis tangentene har like mye eller mindre motstand enn et pc-tastatur, burde du sannsynligvis se på et annet piano. Det kan også være lurt å kjenne etter hvor mye støtdemping pianoet tilbyr. Hvis du kjenner at det er lite eller ingenting, kan du tenke på å oppgradere. Langvarig spilling på et piano uten støtdemping kan være skadelig for dyrebare pianofingre, så det er trolig verdt noen ekstra kroner.
Merker og ekstrafunksjoner
Det finnes utallige ekstrafunksjoner på markedet, og noen er mer nyttige enn andre. Det kan for eksempel være gøy med 200 forskjellige lyder på pianoet, men det er stort sett lurere å bruke pengene sine på bedre lyd eller tangenter. Det finnes også en rekke læringsverktøy integrert i mange pianoer, og her er det best å se etter det som kan være hjelpsomt for deg. Ting som innebygd metronom eller tangenter som lyser, kan være veldig gunstig for nybegynnere, men det er lite vits i å betale for noe du ikke trenger. Til slutt er det valget av merke. Akkurat på pianofronten kan det være lurt og trygt å gå etter anerkjente merker som har jobbet i årevis for å perfeksjonere instrumentene sine, og blant dem finner vi for eksempel Yamaha, Casio, Roland og Korg. Dette er merker som vi vet at opprettholder et visst kvalitetsnivå, og selv de som er helt nye til piano vil få et godt produkt. Om du har gjort mye research på forhånd, er det selvsagt helt greit å kjøpe noe annet – så lenge du vet hva du betaler for.
Om du fortsatt er usikker, kan du finne en enda mer detaljert guide her.
Vi ønsker deg lykke til videre på pianojakten!