Kjøpsguide: fiolin

Kjøpe eller leie? Hvilken størrelse? Hvilken type? Fiolinmarkedet kan være litt skummelt og forvirrende – derfor har vi laget en guide som kan hjelpe deg på veien.

Dette er bare noen av spørsmålene som dukker opp når du dypper tærne i fiolin-verdenen, og de er gjerne litt vanskeligere å besvare om du skal kjøpe fiolin til et barn, da de både vokser og ofte har litt lettere for å bytte interesser (jeg har selv vært det barnet). Heldigvis er det måter å forhindre bomkjøp, og de finner du nedenfor.

Kjøpe eller leie?

Leie av fiolin kommer med sine fordeler og ulemper, men kan i en del tilfeller være fordelaktig – om du skal ha instrumentet til et voksende barn, kan det fort bli dyrt å måtte kjøpe en ny fiolin hver gang de vokser, så her vil vi ofte anbefale å leie. Om du er helt ny på fiolin-fronten, er det heller ikke en dårlig idé å leie, særlig hvis du ikke er fullstendig forpliktet til læringen. I tillegg kan det være lurt å for å finne ut av hva slags fiolin du liker best uten å tømme lommeboken. Dessverre er det slik at å leie over lengre tid kan ende opp med å bli dyrere enn å kjøpe instrumentet, så om du er ferdig utvokst og vet at du ikke kommer til å gi deg med det første, er det sannsynligvis smartest å kjøpe.

Hvilken størrelse?

Det finnes åtte hovedstørrelser av fiolin, og det er veldig viktig å kjøpe den som passer deg eller barnet ditt best. Feil størrelse kan føre til feil teknikk og kroniske nakke, rygg og armskader, så det gjelder å holde tunga rett i munnen når det skal måles. Den vanligste metoden for å finne ut hvilken størrelse som passer, er å gå ut ifra avstanden mellom nakken til håndflaten, men det er også viktig å tenke på størrelsen på resten av kroppen, formen på hånden, og fysisk styrke. Om du er i tvil, er det generelt bedre å spille på en fiolin som er litt for liten enn litt for stor – det motsatte av sko, altså.

Her finner du en størrelsestabell.

Hvilken type?

I grove trekk, finnes det tre typer fioliner: Nybegynnerfiolin, musikkelevfiolin og profesjonell fiolin. Det som skiller de tre, er hovedsakelig kvalitet, mengden håndarbeid og pris. Du må forvente å betale opp imot 40 000 kr for en profesjonell fiolin, så dette er noe for de virkelig viderekomne. En nybegynnerfiolin vil nok holde for veldig mange, men det kan være lurt å gå opp et hakk om du begynner å bli god. Det finnes selvsagt prisforskjeller innen kategoriene, og det kan være lurt å ikke kjøpe den aller billigste – fiolinens lyd varierer nemlig stort, og det skal tross alt låte pent. Ellers er det smart å ta en ordentlig titt på instrumentet før du kjøper det: ser skjøtene gode og tette ut? Er stemmeskruene veldig trange eller veldig løse? Er den symmetrisk? Du behøver ikke å være noen ekspert for å se om det er en skikkelig dårlig fiolin.

Her får du lest hva en fiolinmaker har å si om saken.

Detaljene

Det er en rekke andre detaljer som må tas i betraktning, blant annet buen. De fleste nybegynnerfioliner kommer med en tilhørende bue, så dette er som oftest ikke noe man trenger å tenke på før man skal oppgradere. Dog er det verdt å ha det i bakhodet, om buen ikke føles naturlig i hånden, kan det være en god idé å bytte den ut. Strengene er også en viktig del av instrumentet. Stålstrenger er vanlig, men syntetiske strenger kan ofte være fordelaktige for nye spillere, da de gjerne er litt enklere å bruke. I likhet med buen, er det også vesentlig at fiolinen sitter godt i hånden og haken. Om den føles litt skeiv og rar, er det sannsynligvis ikke fiolinen for deg. Til slutt er det nødvendig at du liker fiolinens lyd. Som sagt, er det stor variasjon her, og du må finne en du liker å høre på. Om du er usikker på noe som helst, kan du alltid spørre en ekspert. Hør gjerne med læreren din eller en fiolinmaker heller enn selgeren.

Lykke til med kjøpet!

Bestill gratis prøvetime