Kjøpsguide: gitar

Klassisk? Akustisk? Elektrisk? Spørsmålene er mange når man skal kjøpe sin første gitar, og de enorme valgmulighetene gjør det ikke lettere – derfor har vi laget en guide som kan hjelpe deg på veien.

Det er spennende, gøy og litt skummelt å kjøpe gitar for første gang. Du tar nå ditt første skritt mot en læringsreise som kan gi deg glede for resten av livet, eller stå i boden som en irriterende påminnelse – heldigvis er det en del ting man kan gjøre for å forhindre scenario nummer to, og kjøp av riktig gitar er en av dem.

Klassisk, akustisk eller elektrisk gitar?

Det finnes tusenvis av gitartyper, men vi pleier å dele dem opp i tre hovedkategorier – klassisk, akustisk og elektrisk. Den klassiske gitaren er veldig lik den «vanlige» akustiske, men er generelt mindre, i tillegg til at den har nylonstrenger. Disse egenskapene gjør den særlig egnet for yngre spillere og nybegynnere, da selve gitaren er lettere, og nylonstrengene er snillere mot myke fingre. Den akustiske gitaren kan sees på som en viderekommen versjon av den klassiske, og anbefales ofte til de som har spilt en del fra før. Lyden på de to varierer også litt, og stålstrenger vil gi en lysere og høyere lyd. Den elektriske gitaren er selvsagt elektrisk, men den tilbyr også et mye bredere spekter av lyder. Dog er det viktig å huske at man også må investere i en forsterker om man skal satse på elektrisk, samt at selve gitaren er relativt tung og bruker stålstrenger. For å oppsummere, vil vi altså anbefale klassisk gitar til nybegynnere og barn, men dette er tross alt bare råd, og du burde aller helst velge gitar ut ifra hva du ønsker å gjøre med den – om favorittsjangeren din er metal, er det kanskje en dårlig idé å kjøpe klassisk gitar.

Her finner du en mer detaljert oversikt over gitartypene.

Hvilken prisklasse?

I likhet med mye annet, får du gjerne det du betaler for når det gjelder gitarer. De kommer i mange forskjellige kvaliteter, og det er viktig å kjøpe en du trives med. Hvem blir vel motivert til å øve dersom instrumentet både ser og høres dårlig ut? Dessverre kan det være vanskelig å sette et budsjett, særlig om man ikke er helt forpliktet til den nye hobbyen sin, og derfor kan det være lurt å velge noe som ligger på den litt billigere siden – men du må nok allikevel ut med noen tusenlapper. Det viktigste er at du er komfortabel med prisen, og at du ikke lar deg presses av ivrige selgere. Når du er på jakt etter nybegynnergitar, er det også et poeng å ikke henge seg opp i de store merkene, da deres høye kvalitetsnivå ikke alltid strekker seg til billigmodellene. I tillegg er det lurt å motstå fristelsen til å kjøpe det dyreste og kuleste tilbehøret – bruk heller de pengene på selve gitaren, så kan du heller oppgradere stropper og stativer senere. Til syvende og sist, er det du og lommeboken som bestemmer, men det er liten vits i å gå for det aller dyreste eller det aller billigste.

Detaljene

Valget av gitar handler ikke kun om merke eller type, fordi gitarer kommer med mange individuelle variasjoner, og dermed er ikke alle gitarer laget for alle. Det er viktig at instrumentet passer din kropp og hånd, slik at læringen ikke blir unødvendig utfordrende. Dette er noe bare du kan finne ut av, og det er derfor en god idé å prøvespille en del forskjellige gitarer før du bestemmer deg – det er lett å tenke at «det er bare sånn det skal være» om du ikke har fått muligheten til å teste en gitar som faktisk passer deg. Når du har funnet en type som sitter godt, må du snu oppmerksomheten mot lyden den produserer. Alle gitarer høres litt forskjellige ut, og du må lande på en med en lyd du liker. Husk at du forhåpentligvis skal ha den i mange år. Her kan det være smart å få noen andre til å spille på den mens du hører på, da lyden vil endre seg ganske drastisk fra spiller- til lytterperspektiv. Til slutt kan det være lurt å konferere med noen som virkelig kan sakene sine. Du har kanskje allerede en gitarlærer eller et gitarspillende familiemedlem? Selgerne på butikken vil nok også ha en del kompetanse innen temaet, men du må ikke glemme at de er der for å selge.

Om du fortsatt er litt usikker, finner du en liste over typiske nybegynnerfeil her.

Vi ønsker deg lykke til med gitarjakten!

Bestill gratis prøvetime