Kjøpsguide: hjemmstudio

Det er mye å tenke på når man begynner å utforske hjemmestudioets verden – derfor har vi laget en guide som kan hjelpe deg på veien.

Lydkort? MIDI? Popfilter? Det er mange rare ord og fagbegreper ute og går når man skal kjøpe utstyr til hjemmestudio, og det er viktig å ha en grei oversikt for å ikke gå på en real smell. Det er mye forskjellig på markedet, men det er ikke alltid like lett å vite hva du egentlig trenger. Heldigvis har vi i MUNO gjort litt av researchen for deg.

I begynnelsen

Helt i startfasen kan det være lurt å ta små skritt av gangen. Før du investerer i diverse utstyr, anbefaler vi å gjøre deg kjent med prosessen, og det kan ofte være smart å starte med gratisprogrammer som Garageband eller Soundtrap. Når du begynner å få teken på dette, og har bestemt deg for at det er noe du vil fortsette med, kan shoppingen starte. Når du skal oppgradere DAW’en (Digital Audio Workstation), er det dessverre ikke noen one-size-fits-all, så du blir nødt til å prøve deg frem. Her kan vi blant annet anbefale Cubase eller Logic. Det aller første du trenger, er altså en god DAW og en PC eller Mac.

Mikrofon

Nå til dags har de aller fleste innebygde mikrofoner i både laptop og telefon, men de kan foreløpig ikke måle seg med en ekte studiomikrofon. Det er ganske vanlig å akkumulere en hel samling med mikrofoner som fungerer best til forskjellige ting, men én holder lenge for nybegynnere. Her kan vi anbefale NT1-A, som funker til det aller meste.

Shockmount og Popfilter

Disse dingsene har kanskje litt fremmede navn, men de er viktige for å få til best mulig lyd. Shockmounten er rett og slett et stativ som holder mikrofonen stabilt, og festes gjerne til skrivebordet. Popfilteret sørger for at harde konsonantlyder og irriterende S’er uteblir fra opptakene dine. Både shockmount og popfilter kan med fordel bli kjøpt sammen med mikrofonen, men det er viktig at det ikke går på bekostning av kvaliteten.

Lydkort

Et lydkort sender lyd frem og tilbake mellom PC’en og mikrofonen din, og er lurt å ha om du skal ta opp vokal eller andre lydspor. Du kan få kjøpt gode og relativt billige lydkort hos Focusrite, som også tilbyr flere gode pakkedeals på ting som kabler og mikrofoner.

MIDI

En MIDI er et keyboard som kan brukes som en rekke forskjellige instrumenter ved hjelp av DAW’en din. De er veldig nyttige verktøy for å få ting gjort litt fortere og enklere, og de kan fås i små og portable størrelser. I tillegg behøver du bare en USB-kabel for å koble den til oppsettet ditt! Disse er strengt tatt ikke nødvendige, men de kan være et svært godt innslag i studioet ditt.

Hodetelefoner

Det er ikke lett å lage god musikk med et dårlig headset, og vi anbefaler derfor å investere i et sett som er spesiallagd for studio-arbeid. Her er Sennheiser veldig gode. I første omgang er det gjerne smart å gå for et såkalt «Closed-back» headset.

Monitorer

Monitorer er ikke absolutt nødvendige for deg i startgropa, men det er et poeng å ha noen høyttalere som kan brukes til miksing – for monitorer og vanlige høyttalere er ikke det samme. Et sett med standard høyttalere vil bidra med en rekke små justeringer og «forbedringer» på musikkens lyd- og tonekvalitet, noe som er uheldig om man skal mikse.

Kabler

Til slutt har vi det utstyret man kanskje tenker aller minst på. Det finnes en hel haug av dem, og de er alle best på forskjellige områder. De viktigste kablene for deg, er mest sannsynlig USB’en som brukes til mye rart, og XLR’en som kobler mikrofonen til lydkortet. Det kommer nok situasjoner hvor du plutselig trenger andre eller flere kabler, men det kan du ta som det kommer.

Vi ønsker deg lykke til på studio-reisen, og minner deg gjerne på at MUNO tilbyr et musikkproduksjonskurs.