Shell pack eller komplett sett? Hvilken størrelse? Hvor mange deler? Dette er bare noen av spørsmålene som skal besvares før man kjøper trommer – derfor har vi laget en guide som kan hjelpe deg på veien.
Trommer er det instrumentet som krever aller mest utstyr, og det er slett ikke lett å kjøpe sitt første sett. Selv om det kan virke slitsomt å sette seg inn i hver tromme og skrue, er det viktig med en viss oversikt, og heldigvis finnes det noen tips som kan gjøre jakten enklere.
Shell pack eller komplett sett?
I ethvert trommesett trenger man selve trommene, cymbaler, stativer, pedal og stol. Dette er mange deler, men det er mulig å få kjøpt alt eller noe samlet. Slike pakker kalles for komplette sett, og kan være et veldig godt alternativ for nybegynnere – selv om lettvintheten har en tendens til å gå på bekostning av kvaliteten. I tillegg er det alltid mulig å oppgradere de forskjellige delene etter hvert som du utvikler deg som trommeslager. Om du kjøper en shell pack, vil du kun få med selve trommene, og alt annet utsyr kjøpes separat. Hvis du er motivert for det, kan det være gøy å lete frem alle de riktige delene, men vi vil nok anbefale det letteste i første omgang. Det er viktig å prøve trommene uansett hva slags sett du kjøper, men det er gjerne ekstra viktig å kjøre en skikkelig test om du går for et komplett sett. Dette gjelder også for de kjedelige delene som stands og pedaler.
Størrelse og «pieces»
De fleste utvokste personer vil ikke ha noen problemer med å spille på de fleste trommesett, men hva om trommeslageren er et barn? Da finnes det en del alternativer, men det er viktig å ikke kjøpe et lekesett. Mange lekebutikker selger trommer som ser ut som «ekte» sett, men de vil sjelden tilby tilfredsstillende kvalitet. Om du er på utkikk etter et juniorsett, er det lurest å gå etter kjente og kjære merker som Ludwig, Pearl, Yamaha eller lignende. Ellers finnes det også en rekke variasjoner innen størrelsen på «voksentrommer», men det er sjeldent nødvendig å sette seg veldig inn i dette som nybegynner. Du kan nøye deg med å se hva som er de vanligste dimensjonene for sjangeren du kommer til å spille mest, så kan du heller oppgradere når du begynner å bli en erfaren spiller. Selv om trommenes lyd spiller en stor rolle i valg av størrelse, er det komforten som er viktigst. Du må kunne nå alle delene av settet uten problemer, og du må ikke føle at du må bøye og strekke deg i ubehagelige posisjoner. Feil sett kan både øke faren for belastningskader og gå utover spillegleden. Pieces er begrepet som brukes for å omtale hvor mange trommer det er i et sett, og her telles ikke cymbaler. Det aller vanligste er sett med 4 eller 5 pieces, og vi vil anbefale å starte her om du ikke har noen etablerte preferanser. De færreste ferske trommeslagere vil få noe særlig bruk for en ekstra tam eller to i startfasen.
Detaljene
I tillegg til selve settet, trengs det også noe tilbehør. Det aller meste er ikke nødvendig, og er ting man kjøper inn etter hvert – stikker derimot, er viktig fra første stund. Det finnes enorme variasjoner i materiale, kvalitet og tykkelse, så du må regne med å teste en del forskjellige før du lander på et par du virkelig liker. Her burde du også ta utgangspunkt i sjangeren du ønsker å spille, da tyngre sjangre som rock og metal krever ofte tyngre stikker. I tillegg til stikker, er det også en del småting som er lurt å ha. Stemmeskrue er alltid smart å ha tilgjengelig, og ting som ekstra padding til cymbaler slår aldri feil. Om du planlegger å reise med settet ditt, burde du investere i noen gode bagger. Det er også viktig å prøve trommene uansett hva slags sett du kjøper, men det er gjerne ekstra viktig å kjøre en skikkelig test dersom du går for et komplett sett. Dette gjelder også for de kjedelige delene som stands og pedaler. Om du kjenner at ting er litt løst og ustabilt, er det best å gå for et annet sett. Og helt til slutt, er det viktig å velge et sett som virkelig resonerer med deg – du burde like utseende, lyden, og settet må rent praktisk passe til kroppen din. Dette er ting som bare du kan finne ut av, så du må stole på magefølelsen.
Lykke til!