Pedagogikk: Øvingstips for pianister!

Det viktigste for å bli flink til å spille piano, er å spille mye, eller rettere sagt å øve. For å øke motivasjonen til å lære å spille piano, er det smart å innarbeide en rutine som gjør at man finner pianospillingen morsom, og lærerik.

Vår pianopedagog og avdelingsleder ved Muno i Kristiansand, Jørund Schiefloe, har laget en step-by-step guide til hvordan du kan bli bedre til å spille piano. Under finner du fem øvingstips inndelt etter nivå, men først:

Oppdagelsen av nye måter å spille på, nye akkorder, eller en ny sang er ting som jeg opplevde som veldig givende når jeg selv lærte å spille mitt instrument; piano.

Pianoet er et mysterium der man stadig tar dypere dykk for å grave og finne nye skatter, og denne oppdagelsesreisen er noe veldig personlig og eget, uavhengig av instrument. Når dette er sagt er dette noen grunnleggende tips og erfaringer musikere har gjort seg for å gjøre øvingsprosessen mer effektiv.

Dette vil til tider kreve mer struktur og disiplin, og øvingen vil etterhvert bli mer fokusert, målrettet, og spesifikk.

Her følger 5 konkrete øvingstips inndelt etter nivå:

Nybegynner:

  • Lær deg så fort mulig navnet på alle tangentene på pianoet, og få en oversikt over notene i G-nøkkelen.
  • Lær deg helt grunnleggende teori, om ulike spillestiler på pianoet. Hva er en akkord? Hvordan akkompagnerer man?
  • Bruk mest mulig tid ved pianoet! I starten er det ikke like viktig hvordan man øver.
  • Utforsk mangfoldet av sanger, øv på det som er gøy og motiverende – gjerne litt hver dag, istedenfor all øvingen på én dag.
  • Øv med én og én hånd før du øver med begge samtidig – etter undervisningstime er det anbefalt å øve/repetere på det du lærte, fordi du husker dette best samme dag, senest dagen etter timen. 

For deg som har spilt litt:

  • Lær deg EN sang ordentlig, før du går videre. Alt for mange kan ti sanger 90%, men ingen ”helt perfekt”.
  • Øv på det som er vanskelig.  Ikke spill fra starten av sangen hele tiden; spill heller akkurat den delen som er vanskelig. Gjerne med 1 og 1 hånd, og veeeeeldig sakte. Øv også på å spille videre selv om det blir en bom.
  • Spill sammen med andre, eller spill til mens andre synger. Dette er veldig god trening, og viktig for å få overskudd til å kommuniserer med andre musikere mens man spiller.
  • Sett av faste tidspunkt for øvingen, og hvor lenge du skal øve. Øv heller 20-30minutt hver dag, fremfor 2 timer i strekk. Gjerne repetere det du lærte på timen samme dag, når det sitter friskere i minne.
  • Bestem HVA du skal øve på, før du øver. Dette er viktig for å lære nye ting, og ikke bare spille samme sang som du kan veldig godt hele tiden.  

For deg som vil bli veldig flink:

  • Ha ett hovedmål for hver øving, og bruk øktene målrettet.
    For eksempel: Øving på teknikk, notelesing, akkorder, eller nye sanger.
  • Organiser øvingen i bolker, med f.eks 20 minutt fokusert på hver ting, og ta 2-5 min pause mellom hver bolk. Da blir man ikke fristet til å bare ”jamme” med seg selv hver økt.
  • Øv med Metronom. Når man skal spille med andre er det viktig å være stødig i rytmen, og å kunne spille i et jevnt tempo. Dette er særlig viktig hvis man øver mest alene. Pass på å justere tempoet, slik at du kan spille delene ordentlig og ikke slurver, før du skrur opp tempoet.
  • Gjør opptak av deg selv. Det er utrolig hvor annerledes det høres ut når man ikke spiller det selv, og mange får nok en a-ha opplevelse av å høre opptak av seg selv.
  • Øv mye. Sett av tid bortimot hver dag, og ha flere økter i uken der man øver strukturert i over 60 min. Det er bedre å øve 30min hver dag, istedenfor 3 timer sammenhengene – eller 1 time hver dag (ikke 7 timer på søndag).Du kan finne mer nyttig stoff for pianister på Jørund sin egen pianoside eller melde deg på pianokurs hos oss her: