Ti tips til gitar-nybegynnere

Vi har alle vært nybegynnere en gang i tiden, og det er ikke alltid like lett å henge med i svingene – heldigvis har vi noen gode tips for å holde deg på rett kurs.

Det finnes enorme mengder teknikker, utstyr og metoder i gitar-universet, men hvor starter man? Er det virkelig om å gjøre å pugge mest mulig teori, og man kjøpe den dyreste gitaren? Vi i Muno har spilt gitar i mange år, og har svarene.

Ta timer

Først og fremst, så er det jo veldig lurt å ta timer, det skal vi ikke stikke under en stol. I en YouTube-dominert tid, er det lettvint å tenke seg at gitarlæringen går glatt på egenhånd, men med en lærer som kjenner deg, blir alle råd og prosesser tilpasset akkurat deg. I tillegg er det altfor enkelt å lære seg selv feil teknikker, som kan bli utrolig kjipt i lengden, og ikke minst, timer hjelper med å holde motivasjonen på plass. Her kan du bestille en gratis prøvetime hos oss.

Spill musikk du liker

Det høres kanskje litt åpenbart ut, men det er lite vits i å tvinge deg selv til å spille noe du ikke liker. Særlig i startfasen, er det viktig å ikke miste motivasjonen, og det kan fort skje om du overbeviser deg selv om at du er nødt til å pugge den ene etter den andre kjedelige skalaen. Teori er supert, men musikkglede er enda bedre! Det er helt greit å begynne med favorittsangen din, selv om internettet anbefaler Lisa gikk til skolen og Wonderwall.

Kjøp riktig gitar

Å kjøpe sin første, eller andre og tredje gitar, er slett ikke enkelt. Instrumentet har mye å si for spillingen, og feil gitar kan faktisk lede til både slitasjeskader og uvaner i teknikken. For ikke å snakke om hvor kjipt det er å spille på et instrument du ikke egentlig liker. Heldigvis har vi skrevet en ganske detaljert innkjøpsguide, som du kan lese her. Her får du svar på alt fra størrelse, til prisklasse og strenger.

Ikke vær utålmodig

Dette gjelder nesten alle aspektene av læringsprosessen. Det er en dårlig idé å forvente at du skal bli kjempegod kjempefort, og veldig mange av oss har falt i den selvkritiske fella – og det hjelper ikke, du blir ikke flinkere av å være slem mot deg selv. Det er også lurt å ta det rolig med selve spillingen, og det er ikke bare i gitar-universet. Det er mye lettere å lære en sang hvis du begynner med å spille den saktere enn den egentlig går, så kan du heller skru opp tempoet når det begynner å sitte i hendene.

Ha variasjon i øvingen

Det blir fort demotiverende og kjedelig å spille den samme sangen om og om igjen, selv om man gjerne vil kunne den godt, så det er en god idé å få inn litt variasjon. Det kan også hjelpe hvis du har satt deg fast på en vanskelig del, og selv det å spille et annet sted kan gi god effekt. Spill i vårsola, på kjøkkenet eller for hunden – det kan uansett ikke skade.

Lær riktige grunnleggende teknikker

Det er lett å forsøke å gjøre ting så lettvint og raskt som mulig, men man burde sette seg ordentlig inn i teknikker før man lærer dem. Vranglærte teknikker er vanskelige å endre når det først sitter i muskelminnet, og det kan føre til utfordringer i framtiden, både med selve spillingen, men også med skader. Dette er et av de områdene hvor det virkelig lønner seg med en lærer som kan rette opp feilene dine. Det gjelder også med det helt grunnleggende, som hvordan man holder gitaren og positur.

Øv i forskjellige posisjoner

Når en sang begynner å sitte, er det veldig lurt å øve stående, eller gående, dansende og hoppende, hvis du vil og kan. Om du har planer om å spille konserter i fremtiden, er dette spesielt smart, fordi det er mye lettere å engasjere både seg selv og publikum med litt fysisk innlevelse. Men! Det er også et godt råd til deg som vil holde spillingen mellom hjemmets fire vegger. Å øve stående gjør det mye lettere å ikke se på hendene sine, noe som hjelper med muskelminnet, slik at du ikke er avhengig av det visuelle.

Tren hendene og fingrene

Dette tipset er godt av flere grunner – det krever ingen gitarferdigheter, det kan forebygge skader, og det kan gjøre spillingen din bedre og lettere. Det er overraskende mye fingerstyrke og finmotorikk involvert i gitarspilling, og god håndmuskulatur kan føre til mindre vanskeligheter med å plassere fingrene i klønete akkorder, og mer utholdenhet. I tillegg er slitasjeskader og senebetennelse slitsomme utfordringer som er kjent for de fleste gitarister, men forebyggende øvelser kan løse problemet før det dukker opp. Her finner du noen av dem.

Sett mål

Det er smart å styre unna urealistiske, tidsbegrensede mål, men et sunt mål kan være motiverende. Kanskje du vil lære deg hele favorittalbumet ditt, eller klare den vanskelige akkorden? Jobb mot det, så får du det til etter hvert, og det er mye vanskeligere å legge gitaren på hylla om du er halvveis mot et mål.

Ikke tving deg selv til noe som helst, gjør det som gjør deg glad!

Om du ikke er øvelysten en dag her eller der, eller ikke vil øve dansende og hoppende, er det ingen som tvinger deg bortsett fra deg selv. Å spille gitar, eller andre instrumenter, handler aller mest om musikkglede, og den må ivaretas.

Vi ønsker deg lykke til med spillingen, og du kan lære enda flere tips og triks av oss med en gratis prøvetime‚ som du finner her:

Bestill prøvetime

 


Skrevet av Stella Lindeberg