De norske låtskriverne bak hitlåtene

Vi hører lite om både låtskrivere og norsk musikkeksport, men mange av verdens største listetoppere har norske aner. Hvem er dette, og hva har de skrevet?

Det er mange om blir overrasket over at de store internasjonale artistene ikke skriver sine egne låter, men det er gjerne enda mer fremmed at det finnes en rekke norske låtskrivere som er hodene bak dem. Her får du se (og høre) noen av dem.

Irreplaceable – Beyoncé

Denne låta fra 2006 tronet på toppen av den amerikanske Billboard Hot 100 lista i ti sammenhengene uker, og er blitt den 25. mest populære sangen produsert i løpet av 2000-tallet. Den er skrevet av den norske produsent- og låtskrivergruppen Stargate, stiftet av Mikkel Storleer Eriksen, Hallgeir Rustan og Tor Erik Hermansen. Her kan du høre den.

 

 

 

 

He About To Lose Me – Britney Spears

Denne sangen fra popstjerna Britney Spears er en del av albumet Femme Fatale fra 2011 som toppet Billboard 200 og ble sertifisert platina. Den er skrevet av den norske artisten og låtskriveren Ina Wroldsen, som også har samarbeidet med andre store navn, deriblant Little Mix og Shakira. Du kan høre den her.

 

 

 

 

 

 

 

My Heart Is Open – Maroon 5 featuring Gwen Stefani

My Heart Is Open er en del av albumet V fra Maroon 5. Låta og albumet ble sluppet i 2014, og tre av sangene sikret seg plasser innenfor topp 10 på Billboard Hot 100. Det er blant annet nordmannen Andre Lindal som står bak den, og han har også jobbet som produsent for blant annet Justin Bieber og Kelly Clarkson. Du kan høre sangen her.

 

 

 

 

 

 

Love On The Brain – Rihanna

Fred Ball er, til tross for navnet, en musiker, låtskriver og produsent fra Fredrikstad. Han har samarbeidet med Eminem, Mariah Carey, Rihanna og flere, med Rihannas Love On The Brain som en av sine mest populære sanger. Låta er en del av albumet Anti som ble sluppet i 2016, og sangen har senere blitt omtalt som «årets viktigste låt», samt nådd toppen av en rekke lister. Den kan høres her.

 

 

 

 

Wiggle – Jason Derulo featuring Snoop Dogg

Denne enormt populære sangen fra Jason Derulos Talk Dirty-album (2014), er faktisk skrevet av nordmannen Andreas «Axident» Schuller. Låta kom seg til topp tre på Billboard Hot 100, og nådde tre ganger platina. Den fikk kanskje varierende kritikk, men det er en melodi de fleste kjenner igjen. Her kan du høre den.

 

 

 

 

 

 

 

Er du også interessert i å gjøre karriere som låtskriver? Eller kanskje ha det som hobby? Uansett ambisjoner, er MUNOs låtskriverkurs her for deg!


Skrevet av Stella Lindeberg