Hva er egentlig publishing, og hva har det å si for meg som låtskriver?

Å skrive en god låt er én ting. Å skrive en god låt og gjøre det til en inntektsstrøm er en annen. Hvordan kan du som låtskriver være sikker på at du har fått alle pengene dine? Hvordan kan du pitche sangene dine til filmer og serier, eller en artist som du synes sangen din passer perfekt til? Kort sagt: et musikkforlag.

Et musikkforlag (publisher) representerer og finner muligheter for låtskrivere  den samme måten plateselskaper finner muligheter for artister. Musikkforlaget finner serier, filmer, spill og spillelister å plassere sangene dine i. Hvis du bare vil skrive sanger uten å være artist selv, vil de også kunne finne artister som vil bruke sangene dine. De bruker ganske enkelt arbeidsdagen sin på å selge dine sanger, slik at du som låtskriver kan tjene mer penger! Musikkforlaget ditt vil også sjekke om noen allerede har brukt noen av sangene dine, og deretter samle inn pengene du skyldes.

Det finnes derimot fordeler og ulemper ved alt – musikkforlaget vil nemlig ta en prosentandel av pengene for jobben de gjør. Det er derfor viktig å samarbeide med et musikkforlag som er på din side, samt ha en aktør til å lese over avtalen før du signerer noe. Et stort forskudd på penger kan virke fristende, men uten rettigheter i bunnen kan dette være de eneste pengene du får – uavhengig av hva som skjer med sangene dine.

Hvis du vil lære mer om låtskriving og musikkbransjen kan vi anbefale kurset Låtskriving.

Bestill prøvetime