Hvordan lage demoer hjemme? [Del 1]

Vil du lære hvordan du kan lage demoer hjemme, slik at du kan vise frem materialet ditt til andre og kommunisere tydelig hva slags retning du ønsker i samarbeid med andre musikere?

Det er en super fordel å kunne lage en demo på egenhånd- spesielt i disse tider! I løpet av de nest ukene skal vi samle sammen våre beste råd og tips for å kunne lage proffe demoer hjemme- både for de som er klare for å ta steget mot hjemmestudio, og for de som allerede har litt erfaring fra før!

Alt du trenger for å komme i gang er PC, mobil eller nettbrett- let’s do this!

Det første du trenger når du har funnet frem PC/mobil/nettbrett for å komme i gang med produsent-karrieren, er et DAW. DAW betyr “Digital Audio Workstation”, og er en programvare du må ha for å kunne ta opp, redigere og produsere lydfiler. Det finnes flere forskjellige DAW’er i ulik prisklasse; bransjestandard er å bruke enten Logic Pro X, ProTools eller Ableton Live (men disse kan være ganske dyre), så i dag skal vi ta for oss tre som er gratis!

 

GarageBand

Dette gratis DAW’et omtales ofte som Logic Pro X (et av bransjestandard-DAW’ene) sin lillebror, og er et fint program åstarte med. Begge har samme grensesnitt, men Logic er kraftigere og har flere funksjonaliteter. GarageBand er flott åbruke om du ikke har produsert før fordi det er litt enklere oppsett på DAW’et, men også kjente artister/band som Grimes og Gorillaz har gitt ut album hvor de kun har anvendt GarageBand- det er ganske kult!

GarageBand fungerer som et helt musikk-studio, med komplett lydbibliotek med programvareinstrumenter (VSTer), forhåndsinnstillinger for gitar og vokal-effekter og en rekke virtuelle trommeslagere og perkusjonister.

Du kan koble til gitaren eller mikrofonen din, og velg blant et imponerende utvalg av realistiske forsterkere og effekter blant annet reverb og EQ. Du kan til og med lage trommespor med helt naturtro lyd og bli inspirert av tusenvis av looper fra populære sjangre som EDM, hiphop, indie m.m.

 

ProTools First

Likt som med GarageBand og Logic Pro X, tilbyr ProTools First en light-versjon av programmet som heter ProTools, som tillater deg å prøve ut programmet gratis for å se om dette er noe for deg.

Du kan ha opp til 16 tracks/lydspor og lære hvordan du kan bruke plug-ins og effekter med 20 innebygde, forhåndsinstallerte industri-standardiserte verktøy. Dessuten har ProTools First alt du trenger for å kunne ta opp lyd, redigere og mikse låtene dine. ProTools First har færre innebygde instrumenter og verktøy enn GarageBand, men er bedre med tanke på lydopptak.

 

Soundtrap

Soundtrap er verdens beste og enkleste browser-baserte verktøy for å skape musikk, laget spesielt med tanke på remote samarbeid (at man ikke trenger å være i samme rom for å jobbe på et prosjekt sammen). Du kan ta opp lyd enten fra mikrofoner eller instrumenter, og bruke tusenvis av lyder og loops fra Soundtraps stort bibliotek. Soundtrap har en superenkelt grensesnitt som gir deg det grunnleggende kunnskap nødvendig for å starte å produsere, uansett hvilken DAW du kommer til å bruke senere. Du kan jobbe med prosjektene dine hvor som helst med appen som er tilgjengelig for både Apple og Android. Soundtrap er gratis å starte med, og vi har fått gratis Premium-lisenser til alle lærere og elever hos Muno frem til sommeren! (Vi i Muno gir også bort gratis prøvetime i dette, slik at du kan komme deg i gang sammen med en musikkproduksjonslærer!)

Nå som du har valgt deg et DAW- er du klar for å starte med å produsere musikken din?

Hvis du vil få råd fra en av våre musikkproduksjonslærere er det bare å ta kontakt!

Bestill prøvetime