Hvordan lage demoer hjemme? [Del 2]

Har du begynt å gjøre deg kjent med noen av de gratis DAW'ene? I dag skal vi gå gjennom de to vanligste typene spor, eller "tracks",  for å hjelpe deg å komme i gang med å bygge sangene dine. 

MIDI

MIDI er forkortelse for “Musical Instrument Digital Interface” og er etter industristandard det som definerer noter i et digitalt musikkformat. Dette lar datamaskiner, synther, lydkort, trommermaskiner og andre elektroniske instrumenter kontrollere og utveksle informasjon med hverandre. MIDI overfører informasjonsdata når du spiller inn (også kalt Events), som inkludere tonehøyde, velocity (hvor hardt man trykker), Aftertouch (hvor hardt man forsetter å trykker etter den første kontakten) og knottbevegelser med mer.

MIDI overfører ingen lyd, bare informasjon – vi bruker MIDI med digitale instrumenter som synthesizere, keyboards og trommemaskiner for å sende Event-informasjon til dem, og så lager disse instrumentene lyden vi ønsker! Siden Event-informasjonen ikke inkluderer lyd-informasjon men heller et elektrisk signal inn i DAW’et ditt, vil den samme MIDI filen vil høres annerledes ut på hvert instrument man bruker til å tolke informasjonen – hvis du lager en C-tone vil du uansett få en C, men du kan selv bestemme om det skal høres ut som et piano, fløyte, synth, osv.

Dette gjøre det mulig å kunne lage et helt orkester, selv om du ikke har instrumentene hjemme- så lenge du har Mac’en/PC/telefonen din. Her kan det være kjempenyttig å kunne litt piano – hvis du har et MIDI keyboard + en DAW, kan du programmere alle instrumentene fra bare det keyboardet og bruke forskjellige VST’er (står for Virtual Studio Technology, og er et fancy ord for lydeffekter du kan kjøpe som tilleggspakker i programmet du bruker, eller som følger med DAW’et ditt) for hvert instrument.
MIDI pleier å se ut som et rutenett, med tonehøyde fra topp til bunn (jo høyere på rutenettet, jo lyser tone) og tid fra venstre til høyre (når tonen både begynner og slutter).

Lyd

Lyd-innspilling er litt enklere å forstå seg på enn MIDI-innspillinger. Når du tar opp en lydsignal (f.eks. vokal med mikrofon), fanger du lyden du lager direkte inn i programmet. Lyd-innspilling bruker du hovedsakelig for å ta opp analoge instrumenter, f.eks. om du skal spille inn vokalen din eller plugge inn et faktisk instrument, som for eksempel gitar eller bass.

Når du tar opp lyden, vil du se at dette lager en lydbølge inni programmet som fanger det du har spilt/sunget inn. Lydbølgen representerer  lyden visuelt, noe som kan gjøre det letter å redigere/klippe til lyden slik du vil ha den. Selv om innspillingen er en representasjon av lyden som faktisk er spilt inn, men det er selvfølgelig mulig å bøye/endre hvordan lyden høres ut etterpå med diverse plug-ins eller effekter.

 


Del 1


Hvis du vil få råd fra en av våre musikkproduksjonslærere er det bare å ta kontakt!

Bestill prøvetime