Hvordan lage demoer hjemme? [Del 2]

Har du begynt å gjøre deg kjent med noen av de gratis DAW'ene? I dag skal vi gå gjennom de to vanligste typene spor, eller "tracks",  for å hjelpe deg å komme i gang med å bygge sangene dine. 

MIDI

MIDI er forkortelse for “Musical Instrument Digital Interface” og er etter industristandard det som definerer noter i et digitalt musikkformat. Dette lar datamaskiner, synther, lydkort, trommemaskiner og andre elektroniske instrumenter kontrollere og utveksle informasjon med hverandre. MIDI overfører informasjonsdata når du spiller inn (også kalt events), som inkludere tonehøyde, velocity (hvor hardt man trykker), aftertouch (hvor hardt man forsetter å trykker etter den første kontakten) og knottbevegelser med mer.

MIDI overfører ingen lyd, bare informasjon – vi bruker MIDI med digitale instrumenter som synthesizere, keyboards og trommemaskiner for å sende event-informasjon til dem, og så lager disse instrumentene lyden vi ønsker! Siden Event-informasjonen ikke inkluderer lydinformasjon men heller et elektrisk signal inn i DAW’et ditt, vil den samme MIDI-filen høres annerledes ut på hvert instrument man bruker til å tolke informasjonen – hvis du lager en C-tone vil du uansett få tonen C, men du kan selv bestemme om den skal spilles med lyd fra piano, fløyte, synth, osv.

Dette gjør det mulig å kunne lage musikk for et helt orkester, selv om du ikke har instrumentene hjemme- alt du trenger er Mac’en/PC/telefonen din. Her kan det være kjempenyttig å kunne spille litt piano. Hvis du har et MIDI keyboard + et DAW, kan du programmere alle instrumentene bare fra det keyboardet og bruke forskjellige VST-instrumenter (står for Virtual Studio Technology, og er et fancy ord for lydeffekter du kan kjøpe som tilleggspakker i programmet du bruker, eller som følger med DAW’et ditt).
MIDI pleier å se ut som et rutenett, med tonehøyde fra topp til bunn (jo høyere på rutenettet, desto lyser tone) og tid fra venstre til høyre (når tonen både begynner og slutter).

Lyd

Lydinnspilling er litt enklere å forstå seg på enn MIDI-innspillinger. Når du tar opp et lydsignal (f.eks. vokal med mikrofon), fanger du lyden du lager direkte inn i programmet. Lydinnspilling bruker du hovedsakelig for å ta opp analoge instrumenter, f.eks. om du skal spille inn vokalen din eller plugge inn et faktisk instrument, som for eksempel gitar eller bass.

Når du tar opp lyden, vil du se at dette lager en lydbølge inni programmet som fanger det du har spilt/sunget inn. Lydbølgen representerer  lyden visuelt, noe som kan gjøre det lettere å redigere og klippe til lyden slik du vil ha den. Fordi innspillingen er en representasjon av lyden som faktisk er spilt inn, er det derfor mulig å bøye og endre hvordan lyden høres ut etterpå med diverse plug-ins eller effekter.

 


Del 1


Ønsker du rådgivning fra en av våre musikkproduksjonslærere er det bare å ta kontakt!

Bestill prøvetime