Den ukjente låtskriveren

En stor del av musikkens magi er å finne forståelse og fellesskap i en sang, spesielt de gangene man finner en låt som setter ord på følelser og tanker man ikke greier å beskrive på egenhånd.

Nora (14år) har greid å gjøre akkurat dette, til og med uten at hennes nærmeste venner vet om at hun skriver. I dette intervjuet ønsker hun også å fremstå anynom, men vil likevel dele sine opplevelser rundt låtskriving med oss; spesielt det ærlige og sårbare.

Låtskriving; musikk på et dypere plan

Nora begynte som sangelev hos Muno bare 12 år gammel for å lære teknikk. Med et keyboard hjemme og inspirert av artister som Billie Eilish og Astrid S var det naturlig for Nora å begynne å skrive.

«Jeg gleder meg alltid til å begynne på en ny sang. Jeg har egentlig ikke en spesiell måte jeg gjør det på, jeg bare liker å sette meg ved pianoet og prøve å finne en melodi. Hvis jeg kommer på en tekst, så skriver jeg det ned og så tar jeg det med til Håvard Haugland (låtskriverlæreren min), og så forsetter vi å skrive på det sammen.»

Låtskrivingen har vært en måte for Nora å uttrykke både sine egne og andres følelser når de har det tungt. Hun bruker låtskrivingen til å fortelle om dypt personlige opplevelser (for eksempel da noen i familien mistet en nær venn) for å hjelpe de med å føle seg forstått og komme seg gjennom sorgprosessen. Hun forteller at det å gi noen en sang som beskriver akkurat det de går gjennom kan hjelpe de med å føle seg mindre ensomme i opplevelsen, og at det føles fint å gi dette i gave til noen man er glad i. Prosessen er noe man føler seg heldig å være en del av, ifølge læreren Håvard:

«Jeg er privilegert som får lov til å jobbe med et så stort talent som Nora. Det er sjeldent at noen så ung har en så utviklet evne til å uttrykke seg gjennom låtene hun skriver, for ikke å snakke om sangstemmen og formidlingsevnen hun har. Hun er et prakteksempel på hva man kan oppnå med å skrive (og øve) jevnt og trutt. Hun møter alltid opp forberedt; noe som gjør at vi kan bruke timen på å løse utfordringene låtskriverprosessen byr på, og som gjør at hun vokser som låtskriver mellom hver eneste time. Nora er et spennende talent som bare trenger å strekke ut hånden å gripe en musikkarriere om hun skulle ønske det.»

Stolt av hva hun får til

Det er bare familien og læreren hennes som vet at hun skriver – Nora forteller Muno at ingen av vennene hennes vet om det. Det kan være vanskelig og personlig for henne å skrive, men å ha god kjemi med Håvard har gjort prosessen enklere.

           «Det er egentlig ingen av vennene mine som vet at jeg skriver musikk. Jeg pleier å begynne på det selv, også skriver jeg videre med Håvard. Hvis jeg ikke kommer på noe å skrive videre så er han alltid flink til å komme med idéer og hjelpe meg med å fortsette å skrive på sangen. Man lærer veldig mye av å gå hos Håvard. Det er faktisk lett å skrive musikk der.»

Det å skrive låter uten å stå i rampelyset er mer vanlig enn man skulle tro i musikkindustrien; noen av de største poplåtene de siste årene har ikke blitt skrevet av artisten selv, men låtskriveren bar de! For eksempel var ‘…Baby, One More Time’ av Britney Spears skrevet av den verdenskjente svenske, “hit maker’en” og produsenten Max Martin, mens Dua Lipas’ “New Rules” er skrevet av Caroline Ailin (norsk låtskriver og artist), Emily Warren og Ian Kirkpatrick.

For Nora ligger belønningen i å ha skrevet noe for seg selv og høre det ferdig innspilt etterpå.

«Det er alltid veldig gøy å spille inn, for da får man høre selv hvordan det faktisk høres ut. Man bruker jo ganske lang tid på å skrive en sang – man gjør mange endringer underveis, så det er alltid givende når man blir ferdig. Man blir stolt på en måte, at man har skrevet sine egne sanger.»

Hør noe av det Nora har skrevet og spilt in på låtskrivingstimene sine her.