Hvordan lage demoer hjemme? [Del 3]

Kjenner du til forskjellen mellom lydspor og MIDI-spor? La oss gå gjennom noen få viktige deler av utstyret man pleier å bruke for å ta opp lyd og MIDI. Selv om det er mulig å bruke billigere løsninger slik som innebygde mikrofoner til pc-en eller mobilen din, er det lurt å investere i et enkelt opptakssutstyr hvis du vil lage musikk hjemmefra!

Lydkort

Om du vil ta opp vokal eller andre lydspor bør du ha et eksternt lydkort. Et lydkort sørger for at pc-en din kan tolke mikrofonsignaler gjennom en XLR-kabel, som er kabelen som kobler lydkortet til pc-en din. Focusrite er et godt sted å starte som nybegynner; de har små, billige eksterne lydkort med få innganger/utganger, men med bra lydkvalitet, fra 1325 kr. Focusrite tilbyr også bundles som har alt du trenger for å komme i gang (lydkort + mikrofon + XLR-kabel, hodetelefon).

Mikrofon

Kondensatormikrofoner brukes i studioet for å ta opp lyd så nøyaktig som mulig. De er mer sensitive og presise enn dynamiske mikrofoner, og de to pleier å se litt forskjellige ut; kondesatormikrofoner pleier å være flate på toppen, i motsetning til de runde dynamiske mikrofonene man pleier å se på live konserter. Rode
NT1-A
er en perfekt vokalmikrofon å begynne med, mens AKG P170 er spesialisert for instrumenter som gitar.

XLR/USB

Kort sagt – mikrofonen er koblet til lydkortet med en XLR-kabel, og lydkortet er koblet til datamaskinen med USB-kabel.

Shockmount + popfilter

Det er viktig at mikrofonen står stabilt på et stativ
med en shock mount og et popfilter. Popfilteret gjør at plosiver (konsonanter som “P”, “B” og buzzy lyder som “shh”) ikke er høyere enn andre lyder og er mindre irriterende.

MIDI-keyboard

Et lite MIDI-keyboard kan hjelpe deg å ta opp ideer kjapt og kan brukes til en rekke instrumenter gjennom DAW-et ditt. Et MIDI-keyboard tilkobles med en USB-kabel, og det er også mulig å få tak i “pocket keyboards” som er så lette å ha med seg at du skulle kunne produsere på toget!

 

 

 


Er du usikker på hva nettopp du trenger, eller skulle du helst prøvd deg på musikkproduksjon før du kjøper noe? Ta gjerne kontakt for å snakke med en av våre rådgivere eller for å bestille en prøvetime med en musikkproduksjonslærer i dag!

Bestill prøvetime