Seks måter å tjene penger på musikken

Det er ikke alle som vil bli popstjerne, men heldigvis finnes det mange andre måter man kan leve av musikken – her kommer noen av dem.

Musikken utrolig viktig for oss mennesker, og vi bruker den på alle tenkelige måter. Derfor er det også en rekke karriereveier og jobber som krever musikalsk kompetanse, enten det er teoretisk eller praktisk. Du vet kanskje hva en produsent er, men hva er en sessionmusiker, eller en Foley-artist?

Musikklærer, selvfølgelig

De fleste av oss i Muno er musikklærere, og det er utvilsomt en kjempefin jobb. Man kan være lærer i skolen, for private bedrifter, selvstendig næringsdrivende, heltid, deltid, frilans – mulighetene er mange. Som musikklærer, får du kombinert din egen lidenskap med den fantastiske følelsen av å formidle musikkglede, og utdannelsen din kan være så kort eller lang som du bare orker, avhengig av hva slags lærer du vil bli. Her forteller Honningbarna-trommis Nils litt om sin tilværelse som lærer hos Muno. Visste du forresten at vi har ledige lærerstillinger her i Muno? Trykk her for mer info!

Sessionmusiker

En sessionmusiker spiller andres musikk både i studio og på scenen, og det er den perfekte jobben for deg som vil være musiker, men kanskje ikke er så glad i å lage egne låter. Man kan bli sessionmusiker med hvilket som helst instrument, enten det er gitar eller blokkfløyte, og man blir som regel innleid på times- eller dagsbasis. Som sessionmusiker, blir man godt kjent med bransjen, og får mulighet til å utforske de fleste sjangre og stiler, uten å måtte binde seg til noe.

Manager

Om du er dreven på business og har en lidenskap for musikk, er du kanskje den fødte manager. Som manager har du ansvar for store deler av kundens musikk-karriere, og man tjener rett og slett penger på å veilede andre til suksess. Det er også en stor fordel med erfaring som utøvende musiker om du skal gå manager-veien, så det er bare å kjøre på med spillingen. Man må jo tross alt kjenne bransjen for å kunne gi råd om den.

Foley-artist

En Foley-artist driver strengt tatt ikke med så mye musikk, men det handler definitivt om lyd. En slik person gjenskaper og tar opp lyder og effekter til film og TV som ikke kan spilles inn live eller blir dårlig kvalitet, og det kan være absolutt hva som helst. Fra knirkende dører, til knusende glass og alt imellom. Det er et utrolig kreativt yrke, og et godt lydøre er påkrevd, så en bakgrunn som musiker er slett ikke dumt.  Her får du sett en Foley-artist på jobb.

Skribent

Et skrivetalent kan brukes til nesten alt, og musikken er intet unntak. Enten du vil jobbe i media med musikkomtaler og anmeldelser, eller som låtskriver for deg selv eller andre, er musikkerfaring essensielt. Man kan også jobbe med markedsføring for festivaler, konserter og individuelle artister. Visste du for eksempel at norske låtskrivere står bak mange internasjonale hitlåter? Her https://muno.no/de-norske-latskriverne/ kan du lese om noen av dem.

Arrangør

Det er ikke bare utøverne som får festivaler og konserter til å gå rundt – det er arrangørene som står bak all logistikken, planleggingen og bookingen. Både små og store konsertscener og festivaler trenger arrangører, og arbeidsoppgavene er mange. Det er alltid noen som må booke Øyafestivalens artister, eller finne det kuleste lokalet for en konsert, og det kan være deg.

Dette var det vi hadde for denne gang, men det finnes mange andre musikalske jobber. Om du vil lære mer om mulighetene, bransjen og musikken i seg selv, kan du melde deg på en gratis prøvetime hos oss her:

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Skrevet av Stella Lindeberg